header image
A GASZTRONÓMIAI VILÁGSZÖVETSÉG MEXIKÓI FELHÍVÁSA Nyomtatás E-mail

Egy nemzeti konyha egy nép kultúrájának egyik legjelentősebb meghatározója, amelynek jelképes történelmi, vallási, társadalmi és érzelmi értékei a kiegyensúlyozott egészséges étkezés elvárásait is magába foglalják.

 

A kiegyensúlyozott egészséges étkezés három alapvető szükséglet színtézését fejezi ki: fiziológiai, érzelmi és társadalmi szükségletekét, amelyek harmóniája minden népnél a nemzeti konyha értékrendjében valósul meg. Erős értékeket felmutató nemzeti konyha a nemzeti kultúra erejét is jelzi, egy értékekben meggyengült nemzeti konyha viszont a nemzeti kultúra meggyengülését tüllözi vissza.
A modern kor legelterjedtebb szellemi és technológiai megnyilvánulásai az uniformizált értékekre épülnek és általános világjelenség ma, hogy a nemzeti konyhák egyedi és jellegzetes értékei gyengülőben vannak. Multinacionális vállalatok és gyorsétkezési éttermi láncok homogénizáló politikája mindezeket az általános folyamatokat jelentősen felgyorsítja és hatalmas reklámforrásait: segítségével méginkább az uniformizáció felé viszik el az étkezési szokásokat, semmibe véve a nemzeti konyhák hagyományos harmónia- értékeit. Az uniformizálodó nemzeti konyhákban a fiziológiai érzelmi és társadalmi szükségletek közti harmónia nem alakulhat ki, amely megnehezíti az ember fizikai, lelki és szellemi harmóniájának a megvalósulását is. A konyhák nemzetközi uniformizációja, tehát Ugyanúgy veszélyezteti a nemzeti kultúrák jövőjét, mint az egyén külső és belső egyensúlyának a megvalósulását. Az 1984-es Bangkoki Gasztronómia Világ-csúcstalálkozón való megalakulása óta, a Gasztronómiai Világszövetség fő feladata egy olyan nemzetközi fórum létrehozása, amelynek tevékenysége elősegíti a nemzeti konyhák fennmaradását és továbbfejlődését az ember fizikai, lelki és szellemi igényeinek megfelelően. A Gasztronómiai Világszövetség minden erejével harcol és harcolni fog a nemzeti konyhákat fenyegető uniformizációs veszély ellen és ezért az 1996. november 13-a és 15-e között Mexikó Városban megtartott Gasztronómiai Világkongresszuson egyöntetűen elhatározta, hogy a közeljövőben meg fogják alakítani a Nemzeti Konyhák Világszövetségét, amelynek a feladatai és a tevékenységei a következők lesznek:
— Kezdeményezni és Segíteni minden országban Nemzeti Gasztronómiai Szövetségek megalakulását, amelyek feladata lesz nemzeti gasztronómiai hagyományaik ápolása és továbbfejlesztése.
— Új típusú nemzetközi gasztronómiai kapcsolatok létrehozása, amelyek biztosítják a megfelelő információk áramlását a különböző nemzeti konyhák között.
— Rendszeres gasztronómiai, kulturális, kereskedelmi és konyhatechnikai bemutatók és kiállítások és tudományos szimpoziumok rendezése, ahol minden résztvevő ország bemutathatja termékeit, alkotásait és konyhaművészetét, ahol szakértő csoportok megoldásokat keresnek a világ nehézségekkel küzdő régióinak táplálkozási problémáira, sajátos nemzeti konyháik érték- rendjének figyelembe-vételével:
— A Nemzeti Konyhák Világszövetségének megalakuló ülése és Kongresszusa Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 1999-ben.
Felhívunk minden országban, minden olyan felelős szervezetet, amely fontosnak tartja megőrizni és továbbfejleszteni nemzeti és táj jellegű konyháinak az értékeit, hogy vegyen részt a Budapest Világkongresszuson és csatlakozzon a Világszövetséghez.

Mexikó-Város, 1996. november 15.

Dr Cey-Bert Róbert Gyula
Gasztronómia Világszövetség Elnöke

Enrique Figueroa
Alelnök

Mercedes Giralt Salinas
Főtitkár

 
< Előző   Következő >
Atilla a Hun üzenet

 

  
Attila a Hun üzenet

Cey-bert Róbert történelmi regénye
Püski 2012

 Eredeti cím:
Atilla a Hun üzenet

Atilla neve a régi magyar helyesírás szabályai szerint  írva

 

 

My status