header image
Önéletrajz Nyomtatás E-mail

Önéletrajz: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula

 

 

1938. július 5-én születtem Bárdudvarnokon (Somogy) születtem. Édesapám Czeibert Géza, malomtulajdonos volt (bárdi malom). Családom felmenői több mint 500 éven át Dél-Somogyban vízimolnárok voltak: Barcs, Babócsa, Vízvár, Csurgó, Rinyaszentkirály, Lábod, Mike térségében.

Általános iskola: Kaposvár, Központi Anna utcai iskola 1945-1953, 1953 és 1956 októbere között a kaposvári Táncsics gimnáziumba jártam.

A forradalom és a szabadságharc hírére 1956.október 25-én felmentem Budapestre és részt vettem a harcokban az Üllői út, József körút, Corvin köz, Múzeum körút, Rákóczi út körzetében, akkor ismertem meg Pongrátz Gergelyt, akivel mindvégig a 2005-ben bekövetkezett haláláig jó barátságban voltam. Miután a Belváros elesett, 1956. november 10-én sikerült bujkálva visszatérni Kaposvárra. A gimnáziumban mindenki tudta, hogy Budapesten harcoltam, ezért kitűnő lelkesedéssel fogadtak, különösen azért, mert sokan úgy tudták, hogy elestem a harcokban. Több osztályban és a tanári kar előtt beszámolót tartottam a budapesti utcai harcokról, de Kaposváron akkor már a félelem kezdett uralkodni, szovjet páncélosok portyáztak a város utcáin.

Nem volt választásom, ha élve akartam maradni, menekülni kellett. November 22-én léptem át Körmendtől délre az osztrák-magyar határt.

Ausztriában, Kammer am Attersee-ben érettségiztem 1958-ban egy magyar gimnáziumban (Ungarisches Realgymnasium), majd Svájcban, Genfben jártam egyetemre, ahol elvégeztem a Gazdaságtudományi szakot (1962) és a szociológiát (1965), majd az étkezési szokások pszichológiájából írtam a doktori disszertációmat Párizsban (Sorbonne), amelyet a Genfi Egyetemen védtem meg (1979).

1966-ban önálló vállalkozóként megalapítottam Genfben a Motivációs és Kommunikációs Kutató Intézetet (Institut de recherches de Motivation et de Communication), megnősültem és két gyermekem született: Tünde (1966) és Tibor (1968). Amikor 1971-ben Mindszenty József Bíboros-Prímás úr kénytelen volt elhagyni Magyarországot és a bécsi Pázmáneumban telepedett le, gyakran meglátogattam őt Bécsben és szoros kapcsolat alakult ki köztünk. A javaslatára 1974-ben felvettek a Szent Lázár (lazarita) lovagrendbe és később felkért, hogy vegyek részt egy általa szerkesztett könyv megírásában Szent Istvánról. 1981-ben megözvegyültem, átköltöztem Távol-Keletre, ahol alapítottam egy gasztronómiai Kutató Intézetet (Gastronomy Research International) és luxusszállodák és repülőtársaságok tanácsadójaként dolgoztam. 

1984-ben megválasztottak Bangkokban a Gasztronómiai Világtanács főtitkárává, 1996-ban pedig Mexikó városban a Gasztronómiai Világszövetség elnökévé választottak.

Távol-Keleti tartózkodásom idején több magyar őstörténeti kutatást végeztem Ujguriában, Tibetben, Mongóliában és vallástörténeti kutatásokat Burmában, Laoszban és Thaiföldön. Kutatásaim során ismertem meg a burmai őserdőkben a Karenni népet, amely 1948 óta függetlenségi harcot vív az elnyomó burmai kormánnyal. 1992-ben a Karenni ideiglenes kormány kinevezett nemzetközi nagykövetükké és szívós diplomáciai munka után sikerült felvetetnem őket az „Unrepresented Nations and Peoples Organisation (UNPO), vagyis az ENSZ-ben nem képviselt nemzetek és népek szövetségébe. 1996-ban telepedtem vissza Magyarországra. 1998 és 2011 között 27 könyvem jelent meg magyarul (őstörténet és vallástörténet kutatás, bor és gasztronómia, verseskötetek és regények. 

2006-ban újranősültem, feleségem a székelyföldi Dr. Németh Éva, neurológus a siófoki kórházban. 

Jelenleg a Kodolányi Főiskola tanára vagyok Budapesten, Székesfehérváron és Siófokon (Távol-Keleti Kultúra, Távol-Keleti gazdasági stratégia és gasztronómia).

Cím: 8600 Siófok, Kele u.81.

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

www.cey-bert.hu

 

Siófok, 2011. október 23.

Egyetemi tanulmányok:

 

1962. Közgazdasági Egyetem, Genf /Svájc/,

1965. doktori vizsgák: szociológia és pszichológia, Genf,

1979. Ph-D.: „Az étkezési szokások pszichoszociológiája” Genf, Párizs, Társadalomtudományok tudományágban.

 Jelenlegi munkahely: 

Kodolányi János Főiskola Siófoki és Budapesti Intézet, főiskolai tanár.

  Tudományos fokozat: 
  • Ph-D fokozat, 1979. Társadalomtudományok tudományág
  • Tudományos akadémiai tagság:

Nemzetközi Borakadémia,

Magyar Borakadémia,

Gasztronómiai Világszövetség elnöke /1984-2002/,

Jelenleg a Gasztronómiai Világszövetség tiszteletbeli elnöke.

  Oktatói tevékenység: 

2000. aug.1-től oktatok a Kodolányi János Főiskolán.

Oktatott tárgyak: Italismeret, Borturizmus, Távol-Keleti kultúra és gasztronómia.

 Szakmai tevékenység: 1965-1980: Kommunikációs és Motivációs Kutatóintézet igazgatója, Genf Elvégzett főbb tudományos kutatások és tanulmányok:
  • Élelmiszeripar: marketing, reklámpszichológia és kommunikáció területén:

Nestlé, Suchard, Laiteries Réunies, Coop-Genéve, Office des Vins vaudois, Vins de Bourgogne.

  • Turizmus: marketing, reklámpszichológia és kommunikáció területén:

Török Turisztikai Minisztérium, Thaiföldi Turisztikai Központ, Hong Kongi Turisztikai Szövetség, Riotour /Brazília/, Tahitii Turisztikai Hivatal, Genfi Turisztikai Hivatal.

  • Gyógyszeripar: Hoffman-Laroche, Sandoz, Ciba-Gaigi
  • Kozmetika: Christian Dior, Givaudon, Firmenich, Nina Ricci, Kenebo, Alai Delon, Cheesebrough Ponds
  • Óraipar, elektronika, luxuscikkek: Omega, Tissot, Patek Philippe, Vasheron Constantin, Caran D’Ache.
     1980-1995: „Gastronomy Research International” igazgatójaHong Kong, Osaka-Bangkok, Singapore Tanácsadási területek:Szállodák ás szállodaláncok presztizs gasztronómiai arculatának kialakítása:

The Oriental /Bangkok/, The Dusit Thani /Bangkok/, The Regent Shangri La /Hong Kong/, The Peninsula /Hong Kong/, The Okura /Tokyo/, New Otani /Tokyo/, The Plaza /Osaka/, Marco Polo /Singapore/, Dynasty Singapore /Hyatt Singapore/, The Mandarin /Manila/,The Marco Polo /Manila/, The Mandarin /Jakarta/, Hyatt /Bali/, Nusa Dua /Bali/, Shila /Seoul-Korea/.

 

Repülőgéptársaságok: Thai International, ANA /Japán/, Singapore Airliness, Cathay Pacific /Hong Kong/, Korean Airliness, Swissair, Air France, SAS, Lifthansa, Air India.

  1995-2000: Cey-Bert Intézet igazgatója, Magyarország 

Tanácsadás, marketing tervek kidolgozása, arculatkialakítás cégek indításakor: Magyar Turizmus Rt., Gellért Szálló, Taverna Szálló, Hilton Szálló, Zwack Unicum, Magyar Borakadémia /ötletgazda/, Magyar Borok Háza, Tokaji Kereskedőház, Budapesti Nemzetközi Borfesztivál /ötletgazda/, AMC-FVM /Magyar borok hosszú távú marketing tervezete/.

  Publikációk szaklapokban, napilapokban Ø  Hotel Revue /Svájc/: cikksorozat a világ legjobb szállodáirólØ  Gault et Millau /Franciaország/: cikksorozat az európai és az ázsiai nemzeti konyhákról, cikksorozat a francia és az európai éttermek minőségi színvonalárólØ  Ma Cuisine /Francaország/: cikksorozat a helyes táplálkozásrólØ  Cuisine et vins de France /Franciaország/: cikksorozat a francia, olasz, spanyol és magyar borokrólØ  Hong Kong Tourist Association Newsletters /Hong Kong/: cikksorozat a Hong Kong-i szállodákról és éttermekrőlØ  Osaka Culinary Institute Journal /Japan/: cikksorozat a japán, a kínai, a thaiföldi és a francia konyhárólØ  Thai Authority of Tourism Newsletters /Thailand/: cikkek a thaiföldi szállodákrólØ  Magyar Nemzet /Magyarország/: 1996 óta rendszeresen megjelenő cikkek a borokról, éttermekről, turizmusról, magyar gazdasági problémákrólØ  Konyhaművészet: cikkek a magyar és a külföldi gasztronómiárólØ  Vendéglátás: cikkek a magyar borokról és a magyar konyháról Nemzetközi szimpóziumok rendezése:·         Hong Kong: Kínai konyhák és a francia borok házasítása /1981/·         Bangkok: Új francia konyha /1981/·         Singapore: Francia Borok /1983/·         Osaka: Francia borok és a japán konyha /1983/·         Bangkok: Gasztronómiai csúcstalálkozó /1984/·         Párizs: Gasztronómiai csúcstalálkozó /1985/·         Róma: Gasztronómiai csúcstalálkozó /1986/·         Barcelona: Gasztronómiai csúcstalálkozó /1987/·         Mexikó City: Gasztronómiai Világkongresszus /1989/·         Mexikó City: Gasztronómiai Világkongresszus /1996/ Gasztronómiai fesztiválok rendezése:
  • Hong Kong: 1981-82-84-85-92-96.
  • Bangkok: 1982-től 2002-ig.
  • Singapore: 1983-84-85-86-91.
  • Manila: 1983-84-85-91.
  • Jakarta: 1983-84-85-89.
  • Párizs: 1983-tól 1991-ig.
  • Mexikó City: 1989-től 1996-ig.
  • Bali: Densapar: 1988.
  • Róma: 1985-86-87.
  • Barcelona: 1985-86-87-89-91.
  • Budapest: 1996-tól.
  Tudományos kutatások: 
  • Ételtörténeti kutatások Prof. Jean Trémoliéres-el , Párizs /1974-1975/
  • Nemzetközi Borakadémia: ókori és középkori bortörténeti kutatások, Genf/1975-1980/
  • Történeti kutatások Prof. Hideo Matsumato-val, Kyoto Japán /1986-1990/
  • Gasztronómiai kutatások Henri Gault-val, Párizs /1977-2000/
  • Magyar őstörténet és ősvalláskutatások, Ujguria, Tibet, Mongólia /1987-1998/
  Magyar és idegen nyelven megjelent könyvek:

-          La nouvelle orientation alimentaire, Genf 1973

-          New pattern of food preferences, Genf 1974

-          Airlines passangers food preferences, Genf 1976

-          Changing language of food preferences, Genf 1977

-          Hong Kongs wonderful tastes, Hong Kong 1985, /William Mark/

-          A sólyom embere. Paginarum, Budapest, 1993

-          Honfoglaláskori magyar konyha. Mezőgazda, Budapest, 1996

-          Magyar borok és ételek harmonizációja. Paginarum, Budapest, 2000, magyar, német és angol

-          Guide des meilleurs restaurants d’Europe, Párizs, 2000 /Henri Gault/

-          Balatoni borgasztronómia. Paginarum, Budapest, 2001, magyar, német és angol

-          Japán konyha, az Istenek konyhája. Paginarum, Budapest, 2001

-          Magyar konyha ízei. Paginarum, Budapest, 2001

-          Thai konyha, az ízek paradicsoma. Paginarum, Budapest, 2001

-          Tokaji borgasztronómia. Paginarum, Budapest, 2001, magyar, német, és angol

-          A sólyom embere útjai. Paginarum, Budapest, 2001

-          A magyar ősvallás. Paginarum, Budapest, 2002

-          Magyar halgasztronómia. Paginarum, Budapest, 2001

-          Kínai konyha, az erotika világa. Paginarum, Budapest, 2002

-          A bor vallása. Paginarum, Budapest, 2003

-          Magyar vadgasztronómia. Szik-Tim, Budapest, 2003

-          Hungaricum borgasztronómia. Paginarum, Budapest, 2003, magyar, német és angol

-          Hunok és magyarok konyhája. Mezőgazda, Budapest 2004

-          A Szerelem gasztronómiája. Mezőgazda Budapest, 2005

-          Hun-magyar ősvallás. Szig-Tim, Budapest 2005

-          A Fehér Tigris szelleme. Kairosz, Budapest, 2005

-          Adj szabadságot, vagy halált. Hun-Idea, 2005

-          Kép a fán. Hun-Idea, Budapest, 2005

-          A magyar bor szellemisége. Hun-Idea, Budapest, 2006

-          A Sólyom Embere visszatér. Püski, Budapest, 2007

-     A Sólyom Népe. Püski Budapest 2010

-     Magyar Konyha Filozófiája. Püski Budapest 2010

-     Megszólalnak a jelképek. Püski, Budapest, 2011

  

 

Dr. Cey-Bert Róbert GyulaE-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges         
 
Atilla a Hun üzenet

 

  
Attila a Hun üzenet

Cey-bert Róbert történelmi regénye
Püski 2012

 Eredeti cím:
Atilla a Hun üzenet

Atilla neve a régi magyar helyesírás szabályai szerint  írva

 

 

My status